Methode

Deze stukken zijn een voor een handgemaakt, wat wil zeggen dat elk stuk uniek is, met elk z'n eigen behandeling en elk z'n eigen karakter.
Het voorbereiden van het leder en het naaien zelf is een intensieve bezigheid. Met veel geduld en discipline wordt elk patroon afgetekend, uitgesneden, afgeboord, en uiteindelijk genaaid met de eeuwenoude zadelmakerssteek. Met de hand wordt door de verschillende lagen leder telkens een gaatje gepriemd, waar dan twee naalden mekaar kruisen en geknoopt worden. Door deze techniek kan de draad nooit loskomen.

Leder

Het plantaardig gelooid leer werd zorgvuldig uitgekozen in de leerlooierij en bewust geselecteerd op patine, soepelheid, kleurschakering en gloed.
Elk stuk heeft dus een andere uitstraling waardoor niet de vorm maar wel de kleur altijd lichtjes kan afwijken van de foto's op deze website. Ook kunnen er krasjes of onregelmatigheden in het leer te zien zijn, dit maakt het leer alleen maar mooier, unieker en natuurlijker.

Deze collectie werd gemaakt voor dagelijks gebruik, waardoor het leder echt gaat 'leven'. Hoe meer een stuk gebruikt wordt, hoe mooier het wordt. De patine wordt mooier, de kleur dieper, de glans intenser en het leder zelf zachter en soepeler. Bij de ontwerpen werd ook rekening gehouden met de rek van het leer. In het begin zal het in- en uithalen van macbook, iphone of kaarten wat stroef verlopen, maar naarmate het leer gebruikt wordt zal het zich volledig vormen naar en rond zijn inhoud.
Gebruiken is dus de boodschap!
Veel plezier ermee!

Onderhoud

Wanneer het leer er dof en droog gaat uitzien kan je het makkelijk nieuw leven geven door het met een zachte doek lichtjes in te smeren met een weinig ledervet of lederwas van goede kwaliteit, enkel op de buitenkant.
Laat het leer een nachtje rusten, het vet zal volledig ingedrongen zijn en het leder gevoed.
Leder dat nat geworden is langzaam laten drogen en niet bij een warmtebron zetten, hierdoor gaat het leer uitdrogen en scheeftrekken. Wanneer het leer volledig droog is eventueel lichtjes insmeren met ledervet.

01

fotografie: Ruth Terwecoren

02
03
04
05
06
07
08
09
10
11